11-04-2016

Zwartzucht

Hier zie je duidelijk het verschil tussen een gezonde bij en een door zwartzucht aangetaste bij. Zwartzucht kent meerdere oorzaken, maar in dit geval is er waarschijnlijk sprake van een verlammingsvirus, het Chronisch Paralyse Virus (CPV). Voor CPV zijn trillende bijen voor de kast en soms zwarte achterlijven (zwartzucht) kenmerkend. De bijen herkennen het afwijkende gedrag van deze bijen en werken ze de kast uit. Dit volk heeft in de vorige nazomer op een late dracht gestaan, waardoor de varroabestrijding niet effectief uitgevoerd kon worden. De gevolgen waren al te zien tijdens de winterbestrijding, afwijkend van de rest enorm veel mijten.
Gezien de sterke bezetting van normaal uitziende bijen en het beperkt aantal aangetaste zwarte bijen verwacht ik dat dit volk voldoende weerstand zal hebben om de virusinfectie te overleven. Het is positief dat de bijen de aangetaste bijen zelf opruimen. Strikte hygiene toepassen is noodzakelijk, extra voeren en oude raten vervangen door kunstraat reduceert de virusdruk. In mei kun je de moer vervangen door een moer met een andere afkomst. 

In dit document (klikken) vind je meer achtergrondinformatie. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Reacties

 • sik, uit den haag

  16-04-2016 om 20:05

  jaaah , die heb ik ook wel gespot en veel lopers! ik dacht eerst ouderdoms verschijnselen zoals bij ons grijs haar .. En varroa valt al sinds ik de bijen met oxaal heb gedruppeld, maar heb ook levende gevonden op de plank ...Ik wil een goede drastische methode... ik heb al t darren bouwraam ingehangen.. en straks jah moet er even nog op studeren de volgende stap mv groeten sikkie

 • Piet van Veghel

  15-03-2019 om 07:56

  Voor de instandhouding van de soort was het voor bijen van eminent belang dat ze rigoureus optraden tegen ziekteverwekkers en daarbij ook aangetaste eigen volk niet ontzagen. In het veredelingsproces van onze honingbijen is er veel natuurlijke agressiviteit ten opzichte van indringers uit gefokt anders hadden we ook geen varroa probleem.

  Piet, het varroaprobleem is hier niet opgelost vanwege de permanente bestrijding die we hebben uitgevoerd op de mijten. We hebben de mijten sterker gemaakt en de bijen zwakker. Natuurlijk opruimingsgedrag van besmet broed is een andere eigenschap dan defensief gedrag. Ook zachtaardige bijen kunnen uitstekend poppen met varroafamilies opruimen, mits deze eigenschap voldoende aanwezig is. Groet, Ben

 • Oliver

  07-05-2019 om 07:50

  Is het vervangen van de koningin, broedloos maken van het volk en behandelen tegen varoa een goede optie om van zwartzucht af te raken?
  groeten Oliver

  Olivier, alle drie genoemde maatregelen zijn inderdaad de beste manier om van dit virus af te komen. De moer vervangen is het belangrijkste, daarna de varroa bestrijden.
  Groet, Ben

 • Herman

  08-07-2020 om 07:43

  Beste Ben,

  Is het mogelijk dat er in een nazwerm ook al zwartzucht zit ? Alles is mogelijk natuurlijk, maar het lijkt me niet logisch.

  Herman, een volk met zwartzucht is in de regel verzwakt en zal dus niet zwermen. Soms lijken roofbijen veel op bijen met zwartzucht, dus misschien heb je roofbijen in jet nazwerm gezien? Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.